Niasin (Nikotinik Asit) Tayini (HPLC)

Niasin (Nikotinik Asit) Tayini (HPLC)
Niasin (Nikotinik Asit) Tayini (HPLC)

Niasin, ya da nikotinik asit, aslında suda çözünür B3 vitaminidir. Niasin, hücrelerde enerji metabolizması, protein, yağ, karbonhidrat ve nükleik asit metabolizmasında gereksinim duyulan zorunlu bir vitamindir. Nikotinik asit vücuda alındığı zaman niasine dönüşmektedir. Niasin miktarı insan vücudunda çok düşerse, bu durum sinir sisteminin bozulmasına, mide ve bağırsak sisteminin zarar görmesine, depresyon, zihin bulanıklığı, ishal ve çeşitli cilt rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Niasinin bir miktar eksik olması da metabolizmanın yavaşlamasına yol açmaktadır. Niasinin aşırı miktrada alınması ise ölümcül olabilmektedir. Normal koşullarda niasin kan dolaşımını düzenlemekte, sağlıklı bir cilt sağlamakta, merkezi sinir sisteminin düzgün çalışmasına destek olmaktadır. Yeterli bir B3 seviyesi, beyin ve hafıza fonksiyonlarının denetlenmesinde, zihinsel hastalıkların tedavisinde ve cinsiyet hormonlarının düzgün çalışmasında etkili olmaktadır.

Niasin ihtiyacı, tahıllardan, hayvansal gıdalardan ve baklagillerden karşılanmaktadır. B3 vitamini (yani niasin) açısından zengin gıdaların başında balık, tavuk, hindi, karaciğer, yer fıstığı, kırmızı et ve mantar gelmektedir. Özellikle tam buğday unlu ürünler niasin bakımından çok zengindir.

E375 kodu ile tanımlanmış olan niasin, sağlık açısından zararlı katkı maddeleri arasında gösterilmektedir. Ancak yine de gıda sektöründe niasin, besin değerini koruyucu ve geliştirici katkı maddesi olarak kabul edilmekte ve gıda maddelerinin işlenmesi sırasında kaybolan besin ögelerini yerine koymak amacı ile kullanılmaktadır.

Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler arasında Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) cihazı kullanılarak niasin (nikotinik asit) tayini çalışmaları yapılmaktadır. HPLC yöntemi oldukça duyarlı bir yöntemdir ve uçucu olmayan ya da sıcaklıkta kolayca bozunabilen bileşiklerin ayrılmasında son derece hassas sonuçlar vermektedir. Bu analizlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve dünya genelinde kabul gören analiz yöntemlerine ve test kriterlerine uyulmaktadır.