Ester Sayısı Tayini
Genel olarak yağların yapılarında karbon, hidrojen ve oksijen bulunmaktadır. Suda çok az çözünürler, ya da hiç çözünmezler. Ancak alkol, tiner, gaz yağı ve benzin gibi maddelerde çözünürler. Bitki ve hayvanlardaki yağlar, nötr yağlardır. Bu yağlar ester bağları kurularak oluşmaktadır.
Zeytinyağı, ay çiçek yağı gibi bitkisel yağlar doymamış yağlardır. Bu yağlar oda sıcaklığında sıvı haldedir. Sıvı yağlar laboratuvar ortamında hidrojen ile doldurularak margarin üretilmektedir. Kuyruk yağı ve iç yağı gibi yağlar, doymuş yağlardır. Bu yağlar oda sıcaklığında katı haldedir.
Yağ molekülleri karbonhidratlardan sonra vücuda en fazla enerji sağlayan moleküllerdir.
Akredite olmuş laboratuvarlarda yapılan fiziksel analizler kapsamında, hayvansal ve bitkisel yağlarda ester sayısını tayin etmeye yönelik analizler de bulunmaktadır. Yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından akredite olan laboratuvarlarda gerçekleştirilen bu analizler sırasında, sonuçların güvenilir ve tarafsız olması açısından yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınmaktadır.
Örneğin, hayvansal ve bitkisel yağlarda ester sayısını tayin etmek için şu standartlar esas alınmaktadır:
- TS EN 14103 Hayvansal ve bitkisel yağ türevleri - Yağ asidi metil esterleri (yame) - Ester ve linolenik asit metil ester içeriğinin tayini
Bu standart, ısıtma amaçlı veya dizel yakıt olarak saf halde kullanılan ya da harmanlama bileşeni olarak kullanılan yağ asidi metil esterlerinin (YAME) ester içeriğini tayin etmek için uygulanan bir yöntemi kapsamaktadır.
- TS EN 14104 Hayvansal ve bitkisel yağ türevleri - Yağ asidi metil esterleri (yame) - Asit sayısının tayini
Bu standard, açık renkli yağ asidi metil esterleri (YAME) içinde bulunan asit sayısının tayin etmek için bir titrimetrik test yöntemini kapsamaktadır.
Sözü edilen laboratuvarlar, güçlü bir teknolojik altyapıya ve eğitimli ve deneyimli çalışanlara sahiptir.