Kutu Sızdırmazlık Testi

Kutu Sızdırmazlık Testi
Kutu Sızdırmazlık Testi

Gıda sektöründe konserve üreten işletmeler ağırlıklı olarak çeşitli kutular kullanmaktadır. Konserve kutuları, ışığı geçirmedikleri, içindeki gıda maddelerini bozulmadan korudukları, kolayca depolanıp taşınabildikleri, darbelere karşı dayanıklı oldukları ve içindeki ürünü özelliğini kaybetmeden uzun süre saklayabildikleri için işletmeler açısından vazgeçilmez bir ambalaj seçeneği olmaktadır. Konserve kutusu üreten firmalar, doğanın korunmasına ve insan sağlığına verdikleri önemle, ambalaj malzemeleri arasında hammaddesini doğadan alıp, kullanıldıktan sonra yeniden doğaya dönebilen konserve kutu üretimine önem vermektedir. Konserve kutuları, tasarım süreçlerinden son şeklini alıncaya kadar bütün imalat süreçlerinde gerekli test ve kontrollerden geçirilmektedir.

İlk teneke kaplı kutular ondördüncü yüzyılın başlarında Bavyera’da yapılmıştır. Ancak yüzyıllarca bu kaplama teknolojisi sır olarak saklanmıştır. Ondokuzuncu yüzyılda bu teknik çalınmış ve daha sonra Fransa ve İngiltere başta olmak üzere bütün Avrupa’da bu teknik geliştirilmiştir. Amerika’da bu teknik uygulanırken demirin yerini çelik almış ve kutularda kalite ve üretim artmaya başlamıştır. Ondokuzuncu yüzyıl başında Napolyon, askerlerin yiyeceklerini koruyacak bir yöntem bulana para ödülü vaadedince, metal ambalaja gıda maddelerinin ilk kez güvenle konulması düşüncesi ortaya çıkmıştır. O dönemde Paris’te kalayla basılmış silindirik konserve kutusu keşfedilmiş ve bu kutularda yiyecek sterilize edildikten sonra uzun süre saklanmaya başlanmıştır.

Metal ambalaj tarihinde ilk baskılı kutu Amerika’da 1866 yılında yapılmıştır. Bu kutular 1910 yılında marketlere girmiştir. İlk alüminyum konserve kutuları ise 1959 yılında ortaya çıkmıştır.

Bugün artık gıda sektöründe çok yaygın kullanılan konserve kutular için kenet kontrolü ve basınç kontrolü mutlaka uygulanan testlerdir. Basınç testlerinde konserve kutusu suyun içinde belli bir atmosfer basınca maruz bırakılmakta ve kutuda sızdırma olup olmaması test edilmektedir.

Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, konserve kutularında kutu sızdırmazlık testleri yapılmaktadır.