GDO Tarama Testi
Genetiği değiştirilmiş organizma çalışmalarını destekleyen bilim adamları, genel olarak bu çalışmaların doğal bitki yetiştiriciliği için önemli olduğunu savunmaktadır. Ancak doğada canlılar kendi yaşam formlarına uygun gelişme göstermekte ve genlerini gelecek nesillere aktarmaktadır. Avrupa ülkelerinde 10 yıldan uzun bir süredir genetiği değiştirilmiş gıdalar tüketilmektedir. Ancak bu durum bu tür gıdalara güvenmek için yeterli değildir. İzlendiği kadarı ile GDO’lu gıdalar tüketildiğinde, normal hastalıklara göre daha farklı belirtiler göstermektedir. Örneğin ağır ilerleyen bazı hastalıklar daha hızlı ilerlemektedir. Genetiği değiştirilmiş gıdaların insan sağlığı üzerindeki etkilerini tam olarak tespit edebilmek için yeterince zaman geçmiş değildir.
Bilinmeyenlere karşı önlem almak adına Avrupa Birliği ülkelerinde ve ülkemizde bazı önlemler alınmaya çalışılmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2010 yılında Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik çıkarılmıştır. Bu yönetmelik ile, teknolojik ve bilimsel gelişmeler ile, modern biyoteknoloji yöntemleri kullanılarak elde edilen GDO’lu ürünlerden kaynaklanan riskleri önlenmek, insan, hayvan ve bitki sağlığını kollamak ve çevre ve biyolojik çeşitliliği korumak amaçlanmıştır. Bu yönetmelik gıda ve yem amaçlı genetik yapısı değiştirilmiş gıdalar ile ilgili değerlendirme, izleme, piyasaya sürme ve denetimler konusunda ayrıca genetik yapısı değiştirilmiş gıdalar ile ilgili araştırma, geliştirme ve deneysel amaçlarla yapılacak faaliyetler konusunda esaslar içermektedir.
Gelişmiş laboratuvarlarda GDO analizleri kapsamında GDO tarama testleri yapılmaktadır. Bu test çalışmalarında, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınmaktadır. Dikkate alınan birkaç standart şunlardır:
- TS EN ISO 24276 Gıdalar - Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve türevlerinin tespiti için analiz yöntemleri - Tarifler ve genel kurallar
- TS EN ISO 21569 Gıda maddeleri - Genetik olarak modifiye organizmalar ve türevi ürünlerin tespiti için analiz yöntemleri - Nükleik asit temelli yöntemlerin kalitesi