Fiziksel Faktör Haritalandırması

Fiziksel Faktör Haritalandırması
Fiziksel Faktör Haritalandırması

Çalışma ortamlarının sağlıklı ve güvenilir olmasını engelleyen birçok fiziksel faktör bulunmaktadır. Ortamın çok gürültülü olması veya çok tozlu olması, yapılan işin çalışanların el, kol ve vücutlarında titreşimlere neden olması, ortamın termal konforunun sağlanmamış olması, yani fazla sıcak veya soğuk olması, havanın çok nemli veya kuru olması, havalandırmanın yeterli olmaması ya da aydınlatma koşullarının yetersiz olması, çalışma ortamında radyasyon olması veya hava basıncının düşük veya yüksek olması, çalışma ortamı için hep olumsuz fiziksel faktörlerdir.

Çalışma ortamlarında bu fiziksel faktörlerin hepsi birarada olmayabilir ya da belli bölgelerde belli fiziksel faktörler yoğunluk gösterebilir. Yetkili labortatuvarlar tarafından gerek mevcut yasal düzenlemelerde yer alan kriterler, sınırlamalar ve koşullar dikkate alınarak ve gerekse yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen ve yayınlanan standartlar esas alınarak, gerekli test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları, her bir fiziksel faktör için ayrı ayrı yapılmaktadır.

Ancak bunun yanında hazırlanan fiziksel faktör haritalarının ayrı bir önemi bulunmaktadır. Sözü edilen ölçümler ve analizler sonucunda elde edilen veriler, işletmenin çalışma alanları üzerinde işlenerek risk haritaları oluşturulmaktadır. Haritalar hazırlanırken özel yöntemler kullanılmakta ve işletmelere riskli alanlar dikkat çekecek şekilde sunulmaktadır. Böyle olduğu için de işyerlerinin fiziksel risk faktörlerini farketmeleri ve gerekli önlemleri almaları daha kolay olmaktadır.

Fiziksel faktörler, yeterli önlem alınmaması durumunda çalışanların sağlığını tehlikeye atan riskler doğurmaktadır. İlgili yasal düzenlemelerde işverenler bu konuda sorumlu tutulmuşlardır.

Yetkili laboratuvarlar tarafından haritalandırma çalışmaları kapsamında, fiziksel faktör haritalandırma hizmetleri de verilmektedir. Laboratuvarların düzenledikleri raporların ve yaptıkları haritalandırma çalışmalarının değer ifade etmesi için, ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarından, TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar standardına uygun olarak akredite olmuş olmaları önemlidir.