Toplam Mikroorganizma Yükü Tayini

Toplam Mikroorganizma Yükü Tayini
Toplam Mikroorganizma Yükü Tayini

Bütün canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için havaya ve suya ihtiyaçları bulunmaktadır. Havanın içinde, nefes almayı hayatta kalmayı sağlayan bir takım maddeler vardır. Ama bunun yanında, irili ufaklı partiküller halinde yabancı maddeler ve mikroorganizmalar da bulunmaktadır. Bunlar hava içinde serbest halde veya nesnelere bağlı olarak bulunmaktadır. Hava her yerde bulunduğuna göre, havada bulunan mikrobiyal bir kirlilik, insanlar üzerinde bir risk oluşturmaktadır. Mikroorganizmaların yoğunluğuna ve çeşitliliğine bağlı olarak bu riskin derecesi de değişmektedir. Bu yüzden ortam havasının kontrolü önemli bir konudur.

Ortam havasının mikrobiyel bakımdan kontrolü bir takım cihazlar kullanılarak yapılmaktadır. Laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilecek mikrobiyolojik ölçümler, her seferinde cihazlardan geçen hava miktarı standart olacağı için daha doğru sonuçlar vermektedir.

Havada asılı bulunan bakteriler, çeşitlerine ve yoğunluklarına göre insanlara ve nesnelere zarar vermektedir. Özellikle bakteri sporları çok uzun süre canlı kalabildikleri için daha risklidir. Ortamın nemi, hava akımı, binanın konumu, yapısal özellikleri ve birçok faktör havanın mikrobiyel yükü üzerinde etkili olmaktadır. Ortam havasında bulunan küf konsantrasyonu da insan sağlığı açısından tehlikeli bir durumdur.

Havanın mikroorganizma yükünü ölçmek için kullanılan çeşitli sistemler bulunmaktadır. İşte bunlardan birkaçı:

  • Test cihazları kullanarak mikrobiyel yükün ölçülmesi
  • Açık petri yöntemi ile mikrobiyel yükün ölçülmesi
  • Mikroorganizma hücrelerinin kimyasal bileşenlerinin ölçülmesi
  • Mikroskop altında sayım yapılması

İç ortamlarda ölçülen hava yoğunluğu için bir standart yoktur. Yine de üretim alanlarında toplam canlı bakteri ve küf-maya yoğunluğunun en fazla 1000 kob/m3 olması kabul edilmektedir.

Yetkili laboratuvarlarda mikrobiyoloji testleri kapsamında toplam mikroorganizma yükü belirleme analizleri de yapılmaktadır. Laboratuvarlar bu çalışmalarında güvenilir ve tarafsız olduklarını kanıtlamak amacı ile yerli veya yabancı akreditasyon kuluşlarından yetki almaktadır. Bu arada yayınlanmış birçok test kriteri, test yöntemi ve standarda uyulmaktadır.