Gürültü Ölçümü

Gürültü Ölçümü
Gürültü Ölçümü

Çalışanlar yaptıkları işin niteliğine göre, sürekli tekrarlanan bir tempoda çalışmak zorunda kaldıklarında veya işin yapıldığı ortamın koşulları yüzünden geçici veya sürekli olarak hastalık veya sakatlık geçrebilirler ya da ruhi rahatsızlıklar yaşayabilirler. Bu duruma meslek hastalıkları denmektedir.

Meslek hastalıklarına neden olan fiziksel faktörler arasında gürültülü ortamlar en fazla dikkat çekenler arasındadır. Gürültü yüzünden çalışanlar, işitme kaybı, uyku bozuklukları ve stres yaşayabilirler. Ayrıca gürültü, çalışanların kan basınçlarının değişmesine veya psikolojik ve hormonal bozukluklara neden olmaktadır. Bunun yanı sıra gürültü yüzünden çalışanların performansları düşmekte, davranış bozuklukları ortaya çıkmakta ve bütün bunlar iş kazalarına neden olmaktadır.

Çalışma ortamlarında gürültü seviyesi 80 desibelin üzerine çıkıyorsa, mutlaka kulak koruyucular kullanılmalıdır. Genel olarak kulaklık tıkaçları sesi 20 desibele kadar düşürmektedir. Manşonlu kulaklıklar ise 45 desibele kadar koruma sağlamaktadır.

Gürültü ölçümleri konusunda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen birçok standart bulunmaktadır. İşte bunlardan birkaçı:

  • TS EN ISO 9612 Akustik - Çalışma ortamında maruz kalınan gürültünün belirlenmesi - Mühendislik yöntemi
  • TS 2607 ISO 1999 Akustik - İş yerinde maruz kalınan gürültünün tayini ve bu gürültünün sebep olduğu işitme kaybının tahmini
  • TS 2673 Akustik - Havada akustiksel gürültülerin ölçülmesi ve insan üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesine ilişkin kılavuz
  • TS EN ISO 1683 Akustik - Akustik ve titreşim seviyeleri için tercih edilen referans değerler
  • TS 9315 ISO 1996-1 Akustik - Çevre gürültüsünün tarifi, ölçülmesi ve değerlendirilmesi - Bölüm 1: Temel büyüklükler ve değerlendirme işlemleri
  • TS EN 61672-1 Elektroakustik - Ses seviye ölçerleri - Bölüm 1: Özellikler

Hızla büyüyen şehirlerde, konutlar ve işyerleri, plansız ve iç içe gelişme göstermekte, bunun yanında artan trafik yoğunluğu, elektrikli, elektronik ve mekanik aletlerin daha fazla kullanılması ve benzeri nedenlerle gürültü insan yaşamında sağlığı tehdit eden boyutlara ulaşmaktadır.

 

Yetkili laboratuvarlar tarafından iç ortam ölçümleri çerçevesinde işletmelerde gürültü ölçümleri de gerçekleştirmektedir.