Geri Dönüş Esnekliği

Geri Dönüş Esnekliği
Geri Dönüş Esnekliği

Son yıllarda tekstil sektöründe, elastan lifler kullanılarak üretilen iplikler daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Bu iplikler kullanıldıkları kumaşlara birçok özellik kazandırmaktadır. Bu özellikler, kumaşın örme ya da dokuma oluşuna göre farklılık taşımaktadır. Örme kumaşlarda elastan ipliklerin kullanılması ile kumaşta meydana gelen potluk önlenmiş olmaktadır. Dokuma kumaşlarda elastan ipliklerin kullanılması ile de hem daha esnek bir kumaş elde edilmiş olmakta hem de bu kumaştan üretilen giysilerin vücut üzerinde daha düzgün bir şekil almasına katkı sağlanmaktadır. Bu özellikler konfeksiyoncular ve tasarımcılar için büyük avantajlar sağlamaktadır.

Elastan iplikler, herhangi bir kuvvetle çekildikleri zaman belli bir derecede uzama gösteren, bu kuvvet ortadan kalktığında ise tekrar önceki haline dönme özelliğine sahip olan ipliklerdir. Bu iplikler esas olarak poliüretan liflerinden yapılmaktadır. Tasarımcılar bu esneme özelliklerinden dolayı elastan ipliklerden dokunmuş kumaşları daha çok tercih etmektedir. Elastan lif ilk olarak 1959 yılında bulunmuştur ve 1962 yılında Lycra (likra) adı tescil edilmiştir.

Akredite laboratuvarlarda gerçekleştirilen fiziksel testler için, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan birçok standarda uyulmaktadır. Bu kapsamda geri dönüş esnekliği testlerinde esas alınan standartlar şunlardır:

  • TS EN 14704-1 Kumaşların elastikliğinin tayini - Bölüm 1: Şerit deneyi
  • TS EN 14704-2 Kumaşların elastikliğinin tayini - Bölüm 2: Çok eksenli deneyler
  • TS EN 14704-3 Kumaşların elastikliğinin tayini - Bölüm 3: Dar kumaşlar
  • BS 4952 Elastik kumaşların test yöntemleri
  • ASTM D3107 Esnek ipliklerinden dokuma kumaşların esneme özellikleri için standart test yöntemleri
  • ASTM D2594 Düşük güçte örme kumaşların esneme özellikleri için standart test yöntemi
  • ASTM D4964 Esnek kumaşların gerilimi ve uzatılması için standart test yöntemi

Laboratuvarlar, hızlı, kaliteli ve güvenilir sonuçlar elde edebilmek için, teknolojik bir altyapıya ve deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosuna sahip olmak zorundadır.