Ortam Toz Haritalandırması

Ortam Toz Haritalandırması
Ortam Toz Haritalandırması

Faaliyet alanlarına bağlı olarak bazı işletmelerde havada asılı bulunan toz miktarı çok yüksektir. Üretim faaliyetleri sırasında ortam havasına yayılan tozlar, hem miktar olarak hem de içerdikleri zararlı maddeler olarak çalışan sağlığı açısından ciddi oranda tehlike yaratmaktadır. Ama aynı zamanda bu tozlar çalışanların sağlığı yanında kullanılan makineler için de sorun yaratmaktadır. Makinelerin sık sık arıza yapmalarına ve düzgün çalışmamalarına neden olmaktadır. Her iki yönden de işletmeler istenmeyen bu tozlar yüzünden emek, zaman ve maddi kayıplar yaşamaktadır.

Çalışma ortamı havasında bulunan tozların bir kısmı çalışanların vücutlarında zehirlenmelere yol açarken, bir kısmı vücutta birikerek kanser ve allerjik özellikler göstermektedir.

Yetkili laboratuvarlar tarafından, çalışma ortamları havasında bulunan tozların ölçümleri ve analizleri yapılmakta ve sonuçların ilgili yasal düzenlemeler kapsamında belirlenen hava kalitesi kriterlerine ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uygun olup olmadığı değerlendirilmektedir. Laboratuvarar bu çalışmalarında TS 2361, TS EN 12341 ve TS 2342 gibi standartları ve EPA Metot 17 TS EN 13649 Sanayi Tesislerinden Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’ni esas almaktadır.

Labortauvarlar aynı zamanda ölçümler ile elde edilen verileri kullanarak, ortam toz haritalandırması çalışmaları da yapmaktadır. Bu haritalandırma çalışmaları ile, çalışma ortamından toplanan veriler, uygun dağılım ve yayılım modellemeleri uygulanarak işletmenin çalışma alanlarına işlenmektedir. Bu şekilde işverenler harita üzerinde çalışanların bulundukları bölümlerde risk faktörlerini daha net görebilmektedir. Bu haritalar aynı zamanda çalışanların risk faktörleri konusunda bilinçlendirilmesine ve koruyucu donanım kullanımının etkinleştirilmesinde yararlı olmaktadır.

 

Yetkili laboratuvarlar tarafından haritalandırma çalışmaları kapsamında, ortam toz haritalandırma hizmetleri de verilmektedir. Burada önemli nokta, labortatuvarların, ulusal veya uluslararsı akreditasyon kuruluşlarından, TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar standardına uygun şekilde akredite olmuş olması gerektiğidir.