Toplam Migrasyon Analizi (Herbiri İçin) (Tekrarlı Kullanımlı Ürünlerde)
Gıdaların daha güvenli bir şekilde, uzun süre ve taze haline en yakın şekilde muhafaza edilmesi, bu arada doğal çevreye zarar verilmemesi amacı ile gıdaların ambalajlanmasında yeni teknolojiler uygulanmaktadır. Örneğin gıda güvenliği ve kalitesinin yüksek tutulması için, ambalaj ve ambalaj bileşenleri ile gıda maddeleri ve ambalaj içindeki gaz atmosferi arasındaki etkileşimi içeren aktif ve akıllı ambalajlama yöntemi yeni bir teknolojidir. Bu yöntem ile ambalaj malzemesine, çeşitli özelliklere sahip bileşenler dahil edilmekte ve ambalaja istenen nitelikler kazandırılmaktadır. Akıllı ambalajlama sistemleri sayesinde tüketiciler, ambalaj içinde bulunan gıda maddesinin güvenliği ve kalitesi hakkında emin olmaktadır.
Bir başka teknolojik ambalajlama yöntemi de modifiye atmosferde ambalajlama yöntemidir. Bu yöntemde, gıda maddeleri, işlem basamakları ve ambalaj malzemesinin özellikleri dikkate alınarak, hava yerine belli gaz veya gaz karışımları ambalaj içine doldurulmaktadır. Kullanılan gaz karışımları genelde oksijen, azot, karbondioksit ve karbonmonoksit olmaktadır. Bu ambalajlama yönteminde kimyasal koruyucu maddelere daha az ihtiyaç duyulmakta ve daha uzun raf ömrü elde edilmektedir. Ancak bu yöntemin dezavantajı, her gıda maddesi için ayrı gaz karışımları kullanmak gerekmesidir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği esaslarına göre, bazı ambalaj malzemelerinin tekrarlı kullanımları olabilmektedir. Örneğin, bira şişelerinde, meşrubat şişelerinde veya doğal mineralli su ve meyve suyu şişelerinde tekrarlı kullanım söz konusudur.
Gıda sektöründe ambalaj çalışmalarında, tekrar kullanımlı malzemelerde toplam migrasyon analizleri de önemli olmaktadır. Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, tekrar kullanımlı ürünlerde herbiri için toplam migrasyon analizleri yapılmaktadır. Bu analizler sırasında, ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar ve test yöntemleri esas alınmaktadır.