Toplam Migrasyon Analizi (E2 Benzeri Simulant)
Gıda sektöründe ambalaj çalışmalarında, gıda maddelerinin raf ömrünü uzun tutmak, bu süre içinde, amabalajlanmış gıda maddelerini dış etkilerden korumak, gıda maddelerinin bütünlüğünü ve kalitesini sağlamak, gıda güvenliğini sağlamak, gıda ürünlerinin izlenebilir olmasını sağlamak hedeflenmektedir. Bu amaçla da paketlenecek gıda maddesine uygun çeşitli ambalaj malzemeleri kullanılmaktadır.
Genel olarak gıdaların ambalajlanmasında kağıt, karton, cam, metal ve plastik kullanılmaktadır. Ambalaj için kullanılan malzemelerin büyük bir kısmı aktif malzemelerdir ve migrasyona neden olmaktadır. Bu malzemelerden gıda maddelerine geçiş (migrasyon), ancak temas durumunda söz konusu olmaktadır.
Gıda ambalaj mazlemelerini şu şeklide sınıflandırmak mümkündür:
- Geçirgen olmayan ambalaj malzemeleri (örneğin, cam, metal, seramik ve çeşitli alaşımlar)
- Geçirgen olan ambalaj malzemeleri (örneğin, plastikler ve kauçuk)
- Gözenekli ambalaj malzemeleri (örneğin, kağıt ve karton)
Migrasyon yaşanmaması açısından ambalajın, içindeki gıda maddesi ile etkileşime girmeyecek maddelerden yapılmış olması gerekmektedir. Eğer içine konulacak gıda maddesi ışığa karşı duyarlı ise, ambalaj maddesinin ışık geçirgenliği düşük olmalıdır. Ya da içine konulacak gıda maddesi gazlara karşı duyarlı ise, ambalaj maddesinin gaz geçirmezlik özelliği yüksek olmalıdır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2013 yılında, gıda ile temas eden veya gıda ile temas etmesi ihtimali olan plastik madde ve malzemeler ile ilgili esasları düzenlemek amacı ile Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği (Tebliğ no: 2013/34) yayınlanmıştır. Bu tebliğ eklerinde, toplam ve spesifik migrasyon testleri temel kuralları arasında, bazı gıda maddelerinin ambalajlanmasında kullanılan ambalaj malzemelerinin migrasyon miktarlarının tespit edilmesi çalışmalarında E2 benzeri simulant kullanılmasına izin verilmektedir.
Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, E2 benzeri simulant kullanılarak toplam migrasyon analizleri yapılmaktadır. Bu çalışmalar sırasında, ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar ve test yöntemleri esas alınmaktadır.