Toplam Migrasyon Analizi (Bitkisel Yağ Simulantı)
Genelge ambalaj sektöründe çok fazla tercih edilen ve yaygın kullanım alanı olan plastiklerden gıda maddelerine bulaşabilen migrantlar şunlardır: monomerler, çözücüler, katalizörler, reaksiyon ürünleri ve katkı maddeleri.
Ambalaj malzemesi ile içindeki gıda maddesi arasında meydana gelen migrasyon sonucunda, gıda maddesi bozulmaya başlamakta, kalite kaybı meydana gelmekte ve ambalaj malzemesinin özellikleri değişmektedir. Bu yüzden gıda sektöründe migrasyon konusu son derece önemlidir. Gıda işletmeleri, ürünleri için uygun ambalaj malzemesini seçmek ve uygun koşullarda muhafaza etmek zorundadırlar. Çünkü gıda maddelerinin üretildikleri yerde ve kısa süre içinde tüketilmesi mümkün değildir. Gıda maddeleri, işletmelerden, farklı uzaklıklara ve farklı zamanlarda gönderilmesi yüzünden uygun ambalajlarda ve uygun koşullarda saklanmalı, taşınmalı ve tükecilere sunulmalıdır. Gıda ambalajlama işlemleri, gıda maddelerinin tüketicilere güvenilir koşullarda ulaşmasını sağlayan önemli gıda üretim süreçlerinin bir parçasıdır.
Gıda ambalajları, esas olarak gıda maddelerinin raf ömrünü etkilemektedir. Bu nedenle farklı gıda ürünleri için farklı ambalaj malzemeleri kullanılmalıdır. Gıda maddeleri raf ömrü boyunca kalitesini ve tazeliğini korumak zorundadır.
Gıda ile temas eden veya gıda ile temas etmesi ihtimali olan plastik malzemeler ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2013 yılında Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği (Tebliğ no: 2013/34) yayınlanmıştır. Bu tebliğ eklerinde, toplam ve spesifik migrasyon testleri temel kuralları arasında, yağlı gıdaların ambalajlanmasında kullanılan bazı plastik ambalaj malzemelerinin migrasyon miktarlarının tespit edilmesi çalışmalarında rektifiye zeytinyağı veya diğer bitkisel yağ simulantının kullanılmasına izin verilmektedir.
Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, bitkisel yağ simulantı kullanılarak toplam migrasyon analizleri yapılmaktadır. Bu çalışmalar sırasında, ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar ve test yöntemleri esas alınmaktadır.